Varkensvoer voor zeugen en biggen, biologisch is het beste.

4 december 2019 | Bedrijfsnieuws | redactie

De onderstaande blog is bedoeld voor veehouders of diegenen die geïnteresseerd zijn in veehouden. Varkens zijn een groot onderdeel van de veehouderij, en het is belangrijk om je varkens goed te voeren met het juiste veevoer. In deze blog doorlopen we hoe je nou je varkensvoer kunt kiezen en of het biologisch moet zijn.

Zeugen

Het varkensvoer voor zeugen vormt de basis voor gezonde biggen. Je geeft zeugen tijdens de opfok speciaal opfokvoer ofwel drachtvoer. Dit varkensvoer bevat veel verzadiging om de zeugen voor te bereiden op lactatie. Ook de biggen in de baarmoeder krijgen zo het nodige. Biestopname is het belangrijkst bij een goede lactatie. Een big zonder biest gaat na twee dagen al dood!

Biggen

Bij biggen is het dus belangrijk om biologisch varkensvoer te geveb. Zij moeten eigenlijk nog leren eten. Dan is zo natuurlijk mogelijk voedsel het beste. Bovendien vinden biggetjes natuurlijk varkensvoer veel lekkerder! Dus ze zullen het ook makkelijker eten. Spenen is nog steeds het allerbelangrijkst om gezonde biggen te krijgen. De pH waarde van de biggen zal hoger zijn dan wanneer ze vast voer eten. Dit maakt ze ook vatbaarder voor ziektes. De overgang van het spenen naar vast voer wordt makkelijker met biologisch varkensvoer. Dit omdat de biggen goed moeten leren verteren en dat kan het beste met plantaardige voedingsstoffen.

Meet het varkensvoer en pas aan

Je kunt ook berekeningen voor je laten uitvoeren om precies uit te komen met de hoeveelheid voer die je nodig hebt voor je zeugen, biggen, en vleesvarkens. Er zijn een aantal parameters, zoals hoe groot je bedrijf is en hoe hard je wil groeien. Houd wel rekening met het feit dat varkens liever eten wat ze gewend zijn. Wat een boer niet kent, dat vreet ‘ie niet! Afwijkende samenstellingen van varkensvoer of zelfs een andere smaak kan tot problemen leiden. Zorg dus dat als je een verandering maakt, dat je dat geleidelijk doet.

Laat je verder adviseren

Dezelfde professionals die een meting kunnen doen op de voederbehoefte binnen jouw bedrijf, kunnen je ook adviseren. Daarnaast is het mogelijk om het varkensvoer direct af te nemen, zodat je je er zelf niet zo veel over hoeft te bekommeren. Ons belangrijkste advies is om vooral in gesprek te gaan over wat je het beste kunt doen qua varkensvoer. En wacht daarmee niet tot je zieke of stervende varkens hebt, doe dat preventief! Zo ben je altijd de problemen voor en heb je de gezondste varkens van de omgeving.